top of page

Choosing Harmony Group

Public·7 members

12 Views
Diego Maradona
Diego Maradona
Dec 08, 2025

Aż tu któregoś wieczora, gdy przeglądałem bez celu oferty, mój stary kumpel z zakładu, Tomek, napisał do mnie. Gadaliśmy o byle czym, a on tak mimochodem rzucił: „Słuchaj, ja czasem tak dla rozrywki, żeby głupot nie myśleć, gram sobie. Nie reklamuję, ale jak chcesz, to mam taki sposób”. I podesłał mi link. Myślałem, że się obrazi. Azardy? To nie dla robotnika. Ale ta bezsilność gryzła tak, że w końcu pomyślałem: a co mi tam? Zrobię konto, może stówę wrzucę, jak przepadnie, to koniec. I tak trafiłem na vavada aplikacja.

Początki to była porażka. Rzuciłem te sto złotych, poszły w pięć minut. Później jeszcze raz, z kolejnej dniówki. To samo. Czułem się głupio i żałośnie. Myślałem, że to potwierdzenie, że jestem nie tylko bez pracy, ale i bez rozumu. Ale ta vavada aplikacja była… nie wiem, dziwnie prosta w obsłudze. Nie musiałem się głowić, gdzie co kliknąć. I miałem w głowie to, co Tomek powiedział: „Tylko na spokojnie, jak na piwo”. Postanowiłem dać sobie ostatnią szansę. Wypłaciłem z oszczędności, tych ostatnich, trzysta złotych. To miała być moja granica. Ostatni ogień.

Usiadłem przy kompie, jak do drugiej zmiany. Tyle że tu zmiana była tylko w mojej głowie. Wrzuciłem depozyt, wybrałem sobie jakieś automaty z owocami, takie retro. I zacząłem. Powoli, metodycznie. Nie zwiększałem stawek, nawet jak coś małego spadło. Piąta rano, a ja wciąż gram. Moja stawka skakała w górę i w dół, ale trzymała się tych trzystu. Aż w końcu, na jakimś głupim automacie z jaskiniowcami, trafiłem bonus. Kręci się to, świeci, dzwoni. Patrzę, a tam suma… Myślałem, że mi się wzrok przestawił. Kilka tysięcy. Serce walilo mi jak młotem pneumatycznym. Wypłaciłem bez problemu. To był pierwszy szok.

Ale to nie był koniec. Jak już miałem tę kasę, poczułem dziwną pewność. Nie arogancję, tylko taki spokój. To był tydzień później. Znów sobie klikam, może godzinę. I trafiam na żywą ruletkę. Nigdy w to nie grałem, ale obserwowałem. Postawiłem na czarne, dla żartu. I poszło. Potem jeszcze raz. I jeszcze. Trzymałem się jednej strategii, jak w pracy przy taśmie – mały krok, sprawdź, kolejny krok. Tego wieczoru moje konto urosło do kwoty, o której nie śmiałem marzyć. Mówię ci, ręce mi się trzęsły, jakbym tasował cegły całą noc. I znów, ta vavada aplikacja nie zawiodła, wypłata przyszła bez gadania.

Co z tym zrobiłem? Nie kupiłem sobie fancy samochodu. Pierwsze, co zrobiłem, to spłaciłem zaległe raty za mieszkanie. Potem zabrałem żonę do porządnego sklepu, nie do dyskontu, i powiedziałem: „Wybieraj, co chcesz”. Płakała. A ja czułem, jakby mi tonę cegieł spadło z pleców. Pomogłem też córce z opłatą za studia, a synowi kupiłem ten komputer do grafiki, o którym ciągle marzył. Resztę odłożyłem. Gram dalej, ale teraz to już czysta rozrywka, z jasno określonym limitem. Traktuję to jak… drugi etat, tylko że na własnych zasadach.

Czy to była głupota? Może. Czy polecam każdemu? Na pewno nie. Ale dla mnie, w tamtym momencie, to był sposób, żeby odzyskać kontrolę. Żeby poczuć, że los czasem jednak się do ciebie uśmiechnie, nawet gdy jesteś na dnie. I że szczęście może przyjść z zupełnie nieoczekiwanej strony, nawet przez ekran telefonu. Teraz patrzę na ten śnieg za oknem i myślę, że zima jednak minie. A ja mam już zapas na wiosnę. I to nie tylko w portfelu.

Members

bottom of page